[ Skočiť na obsah ] [ Skočiť na submenu ] [ Skočiť na novinky ]

ZAUJÍMAVOSTI - PREVENCIA KRIMINALITY

ZAUJÍMAVOSTI | PREVENCIA KRIMINALITY
späť

PREVENCIA OBCHODOVANIA S ĽUĎMI

15.01.2010

bez obrázka

Obchod s ľuďmi, najmä s deťmi, maloletými a mládežou – predovšetkým so ženami je už niekoľko rokov na popredných priečkach v kriminalite na celom svete. Obete, ktoré sa stali doslova otrokmi, žijú (ak to možno nazvať život) v strašných podmienkach. Aby ste sa vy, ani nikto z vášho okolia nestal takou obeťou, ponúkame vám nasledujúce informácie.

Zopár najdôležitejších rád kým sa rozhodnete ísť pracovať do zahraničia:

  • Nikdy neodovzdávajte svoje osobné doklady ako občiansky preukaz alebo pas cudzím osobám. Ani tým, ktorí vyzerajú dôveryhodne a presviedčajú vás, že všetko za vás vybavia.
  • Neplaťte zbytočne vysoké sumy za sprostredkovanie práce, o zákonom stanovenej sume sa dozviete na príslušnom inšpektoráte práce.
  • Neodchádzajte do zahraničia za zdanlivo výhodnou prácou narýchlo, bez informovania vašich najbližších.
  • Kým odídete pracovať do zahraničia, dohodnite si s rodičmi alebo spoľahlivými priateľmi tzv. bezpečnostný signál počas telefonovania, ak by ste sa dostali do nebezpečnej situácie. Môže to byť napríklad len zdanlivo banálna informácia ako „aale, dobre mi je“ a pod. a môže pritom znamenať, že ste v ohrození života. Vtedy sú rozhodujúce často len hodiny. Odporúčané sú pravidelné telefonáty vo vopred stanovenom čase.
  • Často sa stáva, že práve dávni priatelia alebo bývalí známi, či dlho nevidení spolužiaci, či spolužiačky môžu byť sprostredkovatelia práce, v ktorej sa stanete doslova otrokmi…
  • Obchodníci s ľuďmi dokážu hrať rolu priateľa, dokonca i milenca, či snúbenca aj rok. Potom vám ponúknu cestu do zahraničia, exotický výlet, zoznámenie so známymi v zahraničí alebo zrazu nájdu cez priateľa veľmi dobrú prácu v zahraničí… A to je už len krok k strate vlastnej identity, tela i života. Dobre zvažujte ponuky práce i svojich priateľov!
  • Zmluvu si vždy prečítajte od začiatku až do konca, aj keby to trvalo dlhšie. Najmä však pasáže, kde sa píše o dĺžke pracovného času, mzde, hmotnej zodpovednosti a podmienkach rozviazania pracovného pomeru.
  • Na každej kópii alebo rovnopise si všímajte najmä vyššie uvedené údaje. Nemusia byť totiž totožné s originálom.
  • Nikdy nepodpisujte zmluvy narýchlo, tzn. počas pracového procesu, keď už niečo veľmi súri. Narýchlo predložené a oneskorené zmluvy sú vždy svojim spôsobom podozrivé.
  • V prípade akejkoľvek neistoty si nechajte čas na rozmyslenie a radšej sa poraďte na príslušnom inšpektoráte práce. Určite poznáte to známe „keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú…“
  • Ak vám zamestnávateľ núka vedľajšie výhody mimo zmluvy alebo vás núti založiť si živnosť a podobne, hľadajte si radšej istejšie zamestnanie a dôveryhodného zamestnávateľa.
  • Všímajte si najmä čiarky pri výške vášho platu a informácie uvedené v predchádzajúcich bodoch.
  • Na záver odporúčame dievčatám a ženám, ktoré sa chcú pohybovať v oblasti modelingu, aby boli taktiež opatrnjšie. Vaši blízki, minimálne priatelia by mali vždy presne vedieť s kým a kam idete na kasting alebo fotiť, prípadne len líčiť na nejakú super akciu za super cenu… Super cena môže byť niekedy aj vlastný život, na to pamätajte!

Našm cieľom nie je úplne vás zneistiť, či vyvolať vo vás strach na ceste za vašimi vysnívanými plánmi. I keď vyššie uvedené informácie sa takými môžu zdať, vychádzajú však z poznatkov, ktoré poskytli obete obchodovania s ľuďmi… Prijmite tieto rady len ako oporné body, aby ste našli skutočne TO najlepšie na ceste k životným úspechom.

Lepšie je vedieť a vyhnúť sa omylom, než byť oklamaným a stratiť všetko, na čom vám v živote záleží…

V súvislosti s migráciou alebo ak ste sa stali obeťou obchodovania s ľuďmi vám odporúčame stránku Medzinárodnej organizácie pre migráciu IOM, kde sa môžete dozvedieť ďalšie relevantné informácie z uvedenej oblasti: http://www.iom.sk/ V súvislosti s touto problematikou odporúčame navštíviť aj stránku Ministerstva vnútra SRhttp://www.minv.sk/?…