[ Skočiť na obsah ] [ Skočiť na submenu ] [ Skočiť na novinky ]

ZAUJÍMAVOSTI - PREVENCIA KRIMINALITY

ZAUJÍMAVOSTI | PREVENCIA KRIMINALITY
späť

BEZPEČNOSŤ NA RÔZNYCH MIESTACH

06.10.2009

Bezpečnosť na rôznych miestach

Bezpečnosť na zábavách a diskotékach

Väčšina ich návštevníkov tam ide zrelaxovať, ale nájdeme tam zmes všetkých typov. Od slušných ľudí, cez obchodníkov, podvodníkov, drogových dílerov, vreckových zlodejov, násilníkov až po narkomanov, a hlavne množstvo mladých pod vplyvom alkoholu. Taká je realita dnešných zábavných podnikov. Ak už zavítame do niektorého z nich, treba mať na pamäti nasledujúce rady:

  1. Nikdy neodchádzajte od svojho pohára, ak pri ňom nezostal niekto z vašich priateľov, na ktorého sa dá skutočne spoľahnúť. Určite to nesmie byť nik, kto je závislý na nejakej droge, ani ten, kto má práve veľké dlžoby.
  2. Nenechávajte sa ponúkať neznámymi osobami, aj napriek tomu, že na vás pôsobia dôveryhodne. Za každou peknou tvárou sa nie vždy nachádza úprimnosť.
  3. K tanečnému parketu si zásadne nikdy nesadajte chrbtom!
  4. V cudzom prostredí buďte viac ostražití pri vchádzaní alebo vychádzaní z dverí. To platí najmä v súvislosti s toaletami.

Bezpečnosť v baroch a kaviarňach

Bary a kaviarne sú väčšinou relatívne bezpečné, platí v nich v podstate to, čo v zábavných podnikoch. Menšie bezpečie alebo inak povedané viac nástrah na nás čaká na uliciach. Dnes sme tzv. mobilnou generáciou, tak najprv uvádzame bezpečnostné zásady pri telefonovaní, aby ste o mobil neprišli skôr, než si z neho zavoláte, dodržujte tieto rady:

  1. Skôr, než začnete narábať s mobilom na ulici, sa najprv pozrite okolo seba. Možno ste už dlhšiu dobu vyhliadnutý niekým, kto má záujem okradnúť vás.
  2. Počas telefonovania, čítania alebo písania sms-ky majte vždy takpovediac bezpečný chrbát. Nemali by ste mať nikoho neznámeho za chrbtom. Preto, ak sa príliš neponáhľate, je lepšie otočiť sa chrbtom k stene, prípadne k výkladu. Tá chvíľka vás nezdrží a lepšie je chvíľa zdržania v istote, než riziko okradnutia pri chvíľkovej nepozornosti.
  3. Neodporúčam vám čítať, ani písať sms-ky počas chôdze a už vonkoncom nie so šiltovkou na hlave na miestach, kde je práve veľa ľudí. (Napr. v obchodoch alebo na ľuďmi preplnenej ulici.) So šiltom vpredu stratíte prehľad o situácii okolo vás. Kým zodvihnete hlavu, už môžete mať prázdne ruky! Nechoďte s mobilom ako s nejakým navigačným zariadením (tzn. so stále sklonenou hlavou), ktoré lokalizuje poklad pod úrovňou chodníka, po ktorom práve kráčate.
  4. Uvedomte si, že výklady na obchodoch sa dajú použiť nielen na pohľad na seba, ale aj na pohľad za seba. Túto vymoženosť môžete použiť aj pri odomykaní vchodových dverí na bytovke, ak poskytujú nejaký odraz.
  5. V neskorých nočných hodinách nie je vhodné osamote kráčať tesne popri stene, keď sa blíži roh ulice. To platí aj v prípade, že smerom do ulice je brána alebo vchod.
  6. Skôr, než nastúpite do svojho auta sa poobzerajte vôkol seba, a to isté spravte aj pri vystupovaní z neho.
  7. Osobné veci si držte pevnejšie najmä pri otvorení alebo zatváraní dverí v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. Podobná ostražitosť je vhodná aj na železničných staniciach.

Bezpečnosť v obchodoch, nemocniciach a rôznych inštitúciách

Tieto priestory nechcene poskytujú množstvo príležitostí pre zlodejov rôzneho typu. Počas pohybu, či pobytu v nich je rozumné riadiť sa aj predošlými radami, ku ktorým pridávam ďalšie:

  1. Nenechávajte si osobné doklady v nákupných košíkoch, ak práve vyberáte tovar chrbtom k nemu.
  2. Pokým ste zamestnanec podniku, resp. inštitúcie, do ktorej má voľný prístup relatívne každý, nenechávajte si žiadne cennosti na stole, aj keď odchádzate len do vedľajšej kancelárie. Neviete totiž, koľko sa tam reálne zdržíte.
  3. Ak ste hospitalizovaný v nemocničnom zariadení, počas návštevných hodín si nenechávajte žiadne cennosti na izbe, pokým ste tam sami. Žiaľ, aj keby ste išli iba na toaletu – dnes už je taká doba. Obzvlášť nemocničný personál musí byť ostražitý na svoje osobné veci, popri ostatnom materiály v nemocnici.

Bezpečnosť doma

Vlastná domácnosť je dnes rovnako ohrozená ako cudzí priestor, ale najmä za podmienky, že ste príliš dôverčivý.

  1. Nedôverujte hneď každému predloženému preukazu, keď sa vám snaží niekto dostať do bytu. Dobre si všimnite, aký preukaz je vám predložený a či súhlasí fotografia na nej aj o osobou, ktorá vám ho predložila. Poznámky typu: „to už je stará fotka“ neobstoja.
  2. Skôr, než niekoho cudzieho vpustíte dnu, zabezpečte si domácnosť tak, aby neznámy nemal veľa príležitostí na zmapovanie okolia. Napríklad pri odpisoch plynu a pod.

Veríme, že uvedené informácie vám alebo vašim blízkym prídu vhod a vytvoríte si tak bezpečnejšie okolie. Našim cieľom je poskytnúť vám relevantné informácie, ktoré nevyvolajú strach, ale skôr podporia vašu ostražitosť.

POZNÁMKA: Vyššie uvedené odporúčania sú použité z knižky, ktorú nájdete nahttp://www.oz-spk.sk/…nnost/knihy/?id=7